Zwangerschapsmassage

Een massage tijdens de zwangerschap kan prima, dat is het standpunt van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS). Er zijn wel een aantal zaken waar ik als sport- en ontspanningsmasseur rekening mee houd.


Over het algemeen werkt een massage tijdens de zwangerschap erg positief. Als u als moeder door een massage ontspannen wordt, werkt dat door naar het ongeboren kind.

 

Positieve invloed

Er zijn meer voordelen dan nadelen aan een zwangerschapsmassage. Zo zorgt een massage in de eerste drie maanden ervoor dat u zich als zwangere fitter voelt. Ook kan het hoofdpijn en misselijkheid verlichten. Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunt u rugklachten en beenkrampen krijgen. Massage verlicht die klachten en u zult zich beter voelen. Voor de buik en onderrug wordt een speciale techniek toegepast die helemaal is afgestemd op de gewijzigde spier- en orgaanverhoudingen in het lichaam. Niet alleen de zwangere, maar ook de baby wordt heel rustig van de zachte, aangename bewegingen.

 

De laatste periode van de zwangerschap past de lichaam zich in korte tijd aan, aan de snelgroeiende baby. Dit merkt u aan bekken-, rug-, nek- en schouderproblemen. Een ontspannende massage aan voeten, benen, billen, armen, romp, hals en schouders kan daarbij zeker helpen.

 

Wat zal ik niet doen?

Bij bloedingen wordt u zeker niet gemasseerd. Ook meerdere miskramen zijn een contra-indicatie, net als een te hoge of juist een te lage bloeddruk. Zeker als een zwangere ook nog vocht vasthoudt. Dat gebeurt met name in het laatste trimester. In de eerste drie maanden worden onderbuik- en rugmassage vermeden. Tijdens deze periode moet het eitje zich namelijk innestelen.

 

Speciale zwangerschapsmassagetafel

Tijdens de massage maak ik gebruik van een speciale massagetafel voor zwangere vrouwen, met een uitsparing voor buik en borsten, zodat u comfortabel op uw buik kunt liggen gedurende de massage.

 

Na de bevalling

Over het algemeen kunt u vier tot zes weken na de bevalling weer gemasseerd worden. Bij een keizersnede is dat zes weken. Ik zal het masseren rustig opbouwen, en zeker niet meteen heel stevig masseren.

 

Probeer het eens uit en ervaar hoe prettig een massage kan zijn tijdens uw zwangerschap!