Ontspanningsmassage

 

Een ontspanningsmassage is een massage met een kalmerende en rustgevende werking. Je ademhaling wordt dieper, spieren en pezen worden soepeler, de doorbloeding wordt bevorderd en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd. Stress en allerlei fysieke ongemakken kunnen erdoor verminderen. Er ontstaat een gevoel van heerlijk welbehagen eventueel ondersteunt door ontspannende en rustgevende muziek. Ik raak aan met aandacht zodat je meer bewust bent van je eigen lichaam. Dit moment van rust en aandacht voor je lichaam helpt je je gedachten los te laten en los te komen van de dagelijkse stress. Door ontspanning van je lichaam zorg je tegelijkertijd voor het ontspannen van je geest. Na een massage voel je je vrijer, lichter en opgewekt. Je kunt een deel van het lichaam laten masseren, bijvoorbeeld nek, rug en schouders, Het is ook mogelijk om het gehele lichaam te laten masseren. 

 

Sportmassage

 

Deze vorm van massage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen, die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken, worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren.

 

Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van een warming-up. Een ander effect, bij vrijwel alle vormen van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen. Sport en verrichtingen in het dagelijks leven hebben vaak dezelfde invloed op het lichaam, daarom is (sport)massage ook voor niet-sporters erg zinvol.

 

 

Het karakter van de behandeling kan ontspannend (sederend, herstel bevorderend) of stimulerend (preparatief) zijn, afhankelijk van wat u nodig heeft.

 

Zwangerschapsmassage

 

Een massage tijdens de zwangerschap kan prima, dat is het standpunt van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS). Er zijn wel een aantal zaken waar ik als sport- en ontspanningsmasseur rekening mee houd. 

Over het algemeen werkt een massage tijdens de zwangerschap erg positief. Als u als moeder door een massage ontspannen wordt, werkt dat door naar het ongeboren kind.

 

Positieve invloed
Er zijn meer voordelen dan nadelen aan een zwangerschapsmassage. Zo zorgt een massage in de eerste drie maanden ervoor dat u zich als zwangere fitter voelt. Ook kan het hoofdpijn en misselijkheid verlichten. Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunt u rugklachten en beenkrampen krijgen. Massage verlicht die klachten en u zult zich beter voelen. Voor de buik en onderrug wordt een speciale techniek toegepast die helemaal is afgestemd op de gewijzigde spier- en orgaanverhoudingen in het lichaam. Niet alleen de zwangere, maar ook de baby wordt heel rustig van de zachte, aangename bewegingen.

 

De laatste periode van de zwangerschap past de lichaam zich in korte tijd aan, aan de snelgroeiende baby. Dit merkt u aan bekken-, rug-, nek- en schouderproblemen. Een ontspannende massage aan voeten, benen, billen, armen, romp, hals en schouders kan daarbij zeker helpen.

 

 

Wat zal ik niet doen?

Bij bloeden wordt u zeker niet gemasseerd. Ook meerdere miskramen zijn een contra-indicatie, net als een te hoge of juist een te lage bloeddruk. Zeker als een zwangere ook nog vocht vasthoudt. Dat gebeurt met name in het laatste trimester. In de eerste drie maanden worden onderbuik- en rugmassage vermeden. Tijdens deze periode moet het eitje zich namelijk innestelen.

 

Speciale zwangerschapsmassagetafel

Tijdens de massage maak ik gebruik van een speciale massagetafel voor zwangere vrouwen, met een uitsparing voor buik en borsten, zodat u comfortabel op uw buik kunt liggen gedurende de massage. 

 

Na de bevalling
Over het algemeen kunt u vier tot zes weken na de bevalling weer gemasseerd worden. Bij een keizersnede is dat zes weken. Ik zal het masseren rustig opbouwen, en zeker niet meteen heel stevig masseren. 

 

Probeer het eens uit en ervaar hoe prettig een massage kan zijn tijdens uw zwangerschap!

 

Massage bij chronische klachten

 

Massage kan een grote positieve invloed hebben op chronische aandoeningen als: artrose, fibromyalgie of kanker. Bij chronische klachten zal de massage vooral gericht zijn op pijnvermindering en ontspanning van de spieren. Hierdoor zullen bezigheden van het dagelijkse leven makkelijker verlopen.

 

 

Medical taping

 

Medical tape is een elastische tape die de spieren in hun functie ondersteunt, zonder daarbij de beweging te beperken. De tape is, net als de huid, rekbaar, en kan meerdere dagen gedragen worden. De tape kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij: schouderbladen (frozen shoulder), rugklachten, hielspoor of tenniselleboog. Maar ook bij COPD of menstruatieklachten.

 

Ik ben erg enthousiast over de goede resultaten van een behandeling met medical tape. Ik heb al vele klachten kunnen beïnvloeden met deze taping, en ik pas hem dan ook graag toe.